Home
Beroepskeuzetest
Studiekeuzetest
Iq-test
Vacaturebank
Database beroepen
Functiecategorie
Branche
Mijn beroep...
Opleidingen
MBO opleidingen
HBO opleidingen
Universitair
Veelgestelde vragen
Beroepskeuze
Coaching
Loopbaanadvies
Outplacement
Reintegratie
Solliciteren
Studeren
Uitzendwerk
Werkloosheid
Documentatie
Nieuwsarchief
Tijdschriften
Zoek een boek
Tip een vriend
Adverteren
Contact
Woensdag 1 februari 2023 - 10:18

LOOPBAANADVIES

Ik wil als sociaal pedagogische hulpverlener (hbo) voor mijzelf gaan werken. Waar vind ik informatie?
Je kunt je registreren als zelfstandige zonder personeel (ZZP) bij de Kamer van Koophandel. De meeste Persoons Gebonden Budgetten (PGB) worden gegeven via een indicatiesteller. Welke indicatiestellers binnen dit vakgebied actief zijn is bij ons niet bekend, de zorgverzekeraar die de PGB's regelt kan je hierover meer vertellen. Eventueel zijn de clientenraden ook goed op de hoogte van het regelen van een P.G.B.
Tot slot kan de Kamer van Koophandel kan je zeker nog meer op weg helpen.


Naar boven
Hoeveel kan ik met mijn nieuwe baan verdienen?
Het salaris is afhankelijk van opleiding en werkervaring. Uw baan kan in een functiewaarderingsschaal vallen, waardoor het salaris staat omschreven in een C.A.O. Eventueel kunt u het salaris dan navragen bij Personeelszaken. Het salaris is ook afhankelijk van het niveau van de baan.
U kunt e.e.a. zelf invullen op www.loonwijzer.nl, daar hebben ze ook een salarischeck. U kunt dan ervaring / functie / opleiding / werkzaamheden en dergelijke invullen om te ontdekken hoeveel u waard bent.


Naar boven
Wat zijn de fijne en minder fijne kanten aan het beroep voedingsassistent?
Je moet goed kunnen samenwerken en overleggen met het personeel van de keuken en de verzorging. Hierbij is een goede mondelinge vaardigheid belangrijk, over bijvoorbeeld voeding mogen geen misverstanden ontstaan.

Je moet zorgvuldig kunnen werken, want bij het uitreiken van de voeding (waaronder dieetmaaltijden) mag je natuurlijk geen fouten maken. Bovendien moet je vlug en netjes kunnen werken en moet je het werk goed kunnen organiseren, zodat het eten op tijd bij de zorgvrager is.

Verder moet je geduldig kunnen zijn in de omgang met (ernstig) zieke patiŽnten of bewoners en ook goed naar hen kunnen luisteren (als er klachten of speciale wensen zijn ten aanzien van het eten).

Kortom, wat je nodig hebt is:
- goed samenwerkingsvermogen
- organisatietalent
- geduld

Bron:GOBnet

Naar boven
Hoe vaak mag je werkgever een contract verlengen?
Bij een tweede verlenging of te wel het derde contract is de werkgever verplicht minimaal 1 maand van te voren aan te geven of hij wel of niet door wil gaan met de medewerker. Bij een derde verlenging of te wel het vierde contract is beŽindiging van rechtswege niet meer mogelijk. De werkgever is dan verplicht een ontslagvergunning aan te vragen bij het CWI.

Tijdelijke contracten mogen ook niet langer duren (in totaal) dan 36 maanden. Na 36 maanden is er ook sprake van een vast dienstverband.

Naar boven
Mijn man heeft niet aangeboren hersenletsel en ontvangt een uitkering. Kan ik gaan werken zonder dat hij gekort wordt?
Je kan gerust een baan nemen, dit wordt niet gekort op de uitkering. Alleen op een bijstandsuitkering van de gemeente zou gekort kunnen worden.

Naar boven
Mijn baas heeft mondeling toegezegd mijn contract te verlengen, maar hij laat mij niets tekenen. Wat nu?
Een mondelinge afspraak is ook bindend. Wij adviseren om met je baas om de tafel te gaan zitten met de vraag wanneer je het contract kunt tekenen. Indien nodig kun je bureau sociale raadslieden inschakelen ter ondersteuning.
Het is ook afhankelijk van het hoeveelste contract dit zou zijn. Een contract mag maximaal 3 keer verlengd worden, daarna moet er een vast contract komen. Zo lang je werkt voor een werkgever en hij je de mogelijkheid biedt, moet
hij gewoon salaris betalen. Wanneer een onflictsituatie ontstaat, is het erg handig om ondersteuning te krijgen van een vakbond of bovengenoemde bureau sociaal raadslieden. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk iets op papier
zet wat je door je baas laat tekenen indien hij zelf geen contract opstelt, anders wordt het jouw woord tegen de zijne.

Naar boven
Wat is een lithograaf?
Een lithograaf zorgt ervoor dat het ontwerp van een reclamebureau of vormgever t.b.v. drukwerk wordt omgezet naar kant-en-klaar materiaal voor de drukker. Van het ontwerp wordt een drukproef gemaakt zodat de vormgever kan controleren of zijn ontwerp als drukwerk de juiste kwaliteit heeft. Deze drukproef gebruikt de drukker vervolgens om te kijken of zijn drukwerk wat van de pers komt dezelfde kwaliteit heeft als de vormgever bedoeld heeft. Als lithograaf heb je dus continu contact met de vormgevers en drukkerijen.

Naar boven
Ik woon nu in AustraliŽ maar wil weer in Nederland gaan werken, hoe doe ik dat?
Het Nederlands consulaat in Australie kan al uw vragen i.v.m. verblijfsdocumenten e.d. beantwoorden. Een en ander is afhankelijk van uw status. Hebt u nog een Nederlands paspoort. Een werkvergunning is de basis van alles, net als een verblijfsvergunning of uw Nederlandse paspoort.

We raden u aan om te kijken op emigratie.pagina.nl. Andere sites zijn:
www.immi.gov.au (Australisch)
www.nmigratie.nl
www.iom-nederland.nl
www.xpdite.net.

Waarschijnlijk kunnen deze gespecialiseerde sites uw vraag goed beantwoorden. Ambassades en/of consulaten moeten u ook kunnen begeleiden.

Naar boven
Ik ben afgestudeerd als verpleegkundige. Kan ik met mijn diploma ook als dierenartsassistente gaan werken?
Het niveau van uw verpleegkundige opleiding is waarschijnlijk op MBO-niveau. Ook om dierenartsassistente te worden heeft u een MBO-niveau nodig.

Denk er eens over na om met dierenartsen te praten, uw wens uit te leggen en zo te bekijken of u een kans maakt om in dit werk te komen. Wellicht is er een mogelijkheid om een werkstage te doen zodat u praktijkervaring opdoet in dit werk.

Misschien kunt u ook iemand vinden die dierenartsassiste is om via dit kanaal meer zicht op de inhoud van dit werk te krijgen.

Denk ook aan asiels, dierenambulance enz.


Naar boven
Heb ik als sociotherapeut een BIG-registratie nodig? Voor welke beroepen geldt Wet BIG?
Het beroep van sociotherapeut valt niet onder de Wet BIG.
De beroepen die daar wel onder vallen zijn de volgende:
apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen.

Echter:

Iedereen die in de individuele gezondheidszorg werkt, krijgt te maken met de Wet BIG. Deze wet laat het geneeskundig handelen in principe vrij. Wel noemt de Wet BIG een aantal voorbehouden handelingen. Deze handelingen mogen alleen worden verricht door daartoe bevoegde beroepsbeoefenaren. Dit is om te voorkomen dat door ondeskundig handelen onaanvaardbare gezondheidsrisico's voor de patiŽnt ontstaan. Bovendien is in de wet aan de vrijheid van medisch handelen een strafbepaling toegevoegd: het is strafbaar als je iemand schade toebrengt, of als je iemands gezondheid in gevaar brengt.

Wet Big is voor beroepsoefenaren in de individuele gezondheidszorg. Het is een soort van waarborg/ keurmerk dat je professionel bent in de gezondheidszorg.

Naar boven
Sinds een jaar zit ik in een rolstoel. Ik moet me omscholen maar heb geen geld. Wat nu?
Ons advies is om contact op te nemen met het UWV. Je kunt daar een REA keuring aanvragen. Er wordt dan gekeken
in hoeverre je arbeidsgehandicapt bent. Wanneer je REA hebt, kan je namelijk in aanmerking komen voor aanpassingen op de werkvloer en eventuele scholing. je kan ook bij de lokale clientenvereniging (vaak zit dit aan een
ziekenhuis) of de RPCP (regionaal platform consumenten participatie) terecht. Kijk op www.rpcp.nl.

Zelf kun je via het internet op www.uwv.nl informatie vinden over de Wet Reintegratie Arbeids gehandicapten.

Naar boven
Kunnen er rechten aan een werkgeversverklaring worden ontleend?
Een werkgeversverklaring is in feite een intentieverklaring. De werkgever geeft aan dat hij bij gelijkblijvend functioneren de werknemer na het einde van het tijdelijk contract, een contract voor onbepaalde tijd zal aanbieden. De werkgeversverklaring wordt gebruikt om een bijvoorbeeld een hypotheek te kunnen afsluiten. Er zijn echter gevallen bekend dat de werknemer geen vast contract werd aangeboden, en dat dit via de rechter met de werkgeversverklaring is afgedwongen. Het ondertekenen van een dergelijke verklaring is daarom niet meer zo populair bij de werkgevers, zeker niet in deze tijd.

Naar boven
Hoe vaak mag een contract verlengd worden?
In principe mag een contract 3 x verlengd worden. De werkgever is niet verplicht je na het vierde contract een overeenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden. Doch een nieuw tijdelijk contract aanbieden, opnieuw verlengen, kan ook niet.

Naar boven
Hoe kan ik jobcoach of loopbaanadviseur worden?
Belangrijk is dat je beschikt over een HBO niveau.
Jobcoaches worden bij reïntegratiebedrijven wŤl gevraagd, maar dan heb je kennis nodig van de arbeidsmarkt en liefst een netwerk aan bedrijven.
Voor loopbaanadviseur kun je het beste een opleiding volgen bij Hoogendijk. Dit is echter een kostbare opleiding en duurt een jaar (in deeltijd). Maar ook daarna is het nog erg moeilijk om als loopbaanadviseur ergens aan de slag te komen. Veelal zijn het zelfstandigen die als een eenpitter werken. Alvorens loopbaanadviseur te kunnen worden heb je zelf de nodige werkervaring nodig, kennis van de arbeidsmarkt en kennis van methodieken. Daarnaast is het belangrijk dat je met mensen gewerkt hebt.
Een logische volgorde is om als jobcoach te starten en daarna door te groeien naar loopbaanadviseur.

Naar boven
Ik heb een groot conflict met mijn werkgever en wil dit bedrijf verlaten, wat kan ik doen?
Als je lid bent van een vakbond of een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je hiervan gebruik maken om je te ondersteunen. Wanneer de situatie onhoudbaar is geworden, zal je werkgever met outplacement komen. Je kunt dit zelf ook voorstellen. Wanneer je juridische bijstand wil / advies kun je ook naar bureau sociale raadslieden of het juridisch loket om je goed voor te laten lichten. Ook wanneer er eventueel iets getekend moet worden, bijvoorbeeld contracten waarin afspraken worden bevestigd.

Naar boven


Toevoegen aan favorieten
adviesbureau's

Meijer en Meijaard
Meijer en Meijaard is het adviesbureau met expertise op het gebied van loopbaanbegeleiding en mobiliteit
www.adviesbureau.nl