Home
Beroepskeuzetest
Studiekeuzetest
Iq-test
Vacaturebank
Database beroepen
Functiecategorie
Branche
Mijn beroep...
Opleidingen
MBO opleidingen
HBO opleidingen
Universitair
Veelgestelde vragen
Beroepskeuze
Coaching
Loopbaanadvies
Outplacement
Reintegratie
Solliciteren
Studeren
Uitzendwerk
Werkloosheid
Documentatie
Nieuwsarchief
Tijdschriften
Zoek een boek
Tip een vriend
Adverteren
Contact
Woensdag 1 februari 2023 - 09:20

BEROEPSKEUZE

Hoe kan ik ontdekken wat ik een leuk beroep vind?
* Je kunt je laten testen door erkend bureau of op internet kijken bij o.a. de volgende sites:
www.werksite.nl
test.pagina.nl

* Je kunt het met je omgeving erover hebben wat ze bij je vinden passen

* Je kunt mensen in je omgeving bevragen wat voor werk ze hebben en wat er allemaal bij komt kijken (zowel de leuke als de minder leuke kanten)"

* Je kunt in de krant kijken naar vacatures wat er gevraagd wordt

* Je kunt je verdiepen in de benodigde studie middels het bezoeken van internetsites, open dagen, informatiebrochures opvragen e.d."

Naar boven
Wanneer moet je een beroepskeuze maken?
Een keuze is altijd een moment opname. Wanneer je niet zeker bent of je wel de juiste keuze maakt, kun je er met de mensen die je goed kennen erover hebben. Ook is het verstandig om niet op stel en sprong een keuze te maken. Eventueel kun je deskundig advies opvragen bij een beroepskeuze bureau of je decaan op school.
Je ziet vaak in de praktijk dat men van vroeger uit een bepaald beroep in gedachten heeft, maar dat in de loop van de jaren mensen toch een andere richting kiezen. Vaak zit wel een kern in de wens van vroeger. Het is dan goed om de kern eruit te halen en te kijken hoe je die in je huidige situatie toe kunt passen. (iedereen wilde toch brandweerman/ politieagent, verpleegkundige of juf worden?!).

Het is vaak belangrijk voor het vakkenpakket op de Middelbare school om een bepaalde richting te kiezen. Wanneer je weet welke opleiding je wilt gaan volgen of wat voor beroep je wilt gaan uitoefenen is het verstandig om het vakkenpakket hierop aan te passen. Mocht je niet weten welke richting / specifieke vakken voor de beroepsopleiding nodig zijn, kun je het beste informatie opvragen bij het studiecentrum van de beroepsopleiding. Zij weten welke toelatingseisen er gelden.

Naar boven
Is een beroepskeuzeadvies bindend?
Nee, het is vaak een richting die aangegeven wordt. Het is per persoon afhankelijk hoe je die richting specifiek maakt en waar je op uit komt. Er zijn een aantal "typen" waar je meer of minder op scoort. Bijvoorbeeld sociaal, wetenschappelijk, ondernemend, creatief.
Vaak scoor je op een aantal vlakken wel en een aantal vlakken niet. Een mix dus. Beroepskeuze zegt iets over je capaciteiten en interesses. Het is belangrijk dat je een keuze maakt die zo dicht mogelijk bij jezelf ligt. Dan is de kans dat je het lang in je beroep volhoudt, groot.

Naar boven


Toevoegen aan favorieten
adviesbureau's

Bark Consult (landelijk werkend bureau)
Bark consult wijkt met haar eigentijdse aanpak van beroepskeuze advisering bewust af van geijkte vaarwegen.
www.barkconsult.nl