Home
Beroepskeuzetest
Studiekeuzetest
Iq-test
Vacaturebank
Database beroepen
Functiecategorie
Branche
Mijn beroep...
Opleidingen
MBO opleidingen
HBO opleidingen
Universitair
Veelgestelde vragen
Beroepskeuze
Coaching
Loopbaanadvies
Outplacement
Reintegratie
Solliciteren
Studeren
Uitzendwerk
Werkloosheid
Documentatie
Nieuwsarchief
Tijdschriften
Zoek een boek
Tip een vriend
Adverteren
Contact
Vrijdag 24 maart 2023 - 12:43

Wetenschappelijk onderwijs

Ruim 60 hogescholen, 20 universiteiten en de Open universiteit (met 18 plaatselijke studiecentra) verzorgen het hoger onderwijs in Nederland. Hoger onderwijs in een omgeving die sterk in beweging is. Studenten vragen meer flexibele en op maat gesneden leerroutes, de arbeidsmarkt vraagt meer hoger opgeleiden dan er op het moment zijn, en het is noodzakelijk dat we onze kennis bijhouden en uitbreiden. In de huidige dynamiek van onze kennissamenleving kunnen we er niet omheen: "een leven lang leren" om goed te functioneren op de arbeidsmarkt én in de samenleving.

De universiteiten van Nederland zijn (volgens stichtingsdatum):

Universiteit Leiden (1575)
Rijksuniversiteit Groningen (1614)
Universiteit van Amsterdam (1632)
Universiteit Utrecht (1636)
Technische Universiteit Delft (1842)
Theologische Universiteit Kampen (Oudestraat) (1854)
Theologische Universiteit Kampen (Broederweg) (1854)
Vrije Universiteit Amsterdam (1880)
Theologische Universiteit Apeldoorn (1894)
Erasmus Universiteit Rotterdam (1913)
Wageningen Universiteit (1918)
Radboud Universiteit Nijmegen (1923)
Universiteit van Tilburg (1927)
Nyenrode Business Universiteit (1946)
Universiteit voor Humanistiek (1991)
Technische Universiteit Eindhoven (1956)
Universiteit Twente (1961)
Katholieke Theologische Universiteit (1967)
Universiteit Maastricht (1976)
Open Universiteit Nederland (1984)
Universiteit Nimbas (2005)

Onderwijs stelt mensen in staat hun talenten zo goed mogelijk te ontplooien. Hoe hoger een bevolking is opgeleid, des te beter een land ervoor staat. Onderwijs is de motor van een kennisintensieve samenleving als de onze. De arbeidsmarkt vraagt meer hoger opgeleiden dan er op dit moment zijn. Om aan die vraag tegemoet te komen zal het hoger onderwijs alles op alles moeten zetten. Hoe meer studenten een diploma halen, des te beter. De meeste hogescholen en universiteiten bieden een breed scala aan studiemogelijkheden. Bijvoorbeeld economie, rechten, talen en geneeskunde. Daarnaast zijn er instellingen die gespecialiseerd zijn in studies op het gebied van landbouw, kunst of techniek.

Het Nederlandse hoger onderwijs bestaat uit hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo). Dit heet een binair stelsel. Hogescholen hebben het aanbieden van hbo als taak en universiteiten het aanbieden van wo. Na het eerste jaar hbo (propedeuse) kunnen mensen doorstromen naar het wo. Ongeveer tweederde van de studenten volgt een hbo-opleiding en eenderde een wo-opleiding. Zo'n 1 op de 7 studenten op de universiteit heeft eerst een hbo-opleiding afgerond.

Onze samenleving heeft kenniswerkers hard nodig. Professionals kunnen hun beroepsopleiding volgen in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Om goed op een werkomgeving voorbereid te zijn lopen studenten tijdens hun opleiding meestal stage. Een voltijdse hbo-opleiding duurt in principe 4 jaar. Daarnaast zijn er deeltijdopleidingen. Sinds 1997 zijn er meer en meer hbo-studenten die studeren én werken afwisselen. Ze volgen dan een zogenaamde duale opleiding. Om zelfstandig onderzoek te kunnen doen of op wetenschappelijk niveau vraagstukken te kunnen oplossen is het nodig wetenschappelijk onderwijs (wo) te volgen. Er zijn voltijdopleidingen, deeltijdopleidingen en duale opleidingen die studie combineren met werken.

Om hoger onderwijs te volgen is een havo-diploma nodig voor een hoger beroepsopleiding (hbo) en een vwo-diploma voor een wetenschappelijke opleiding (wo). Ook een mbo-4-diploma geeft toelating tot het hbo. Net zoals een getuigschrift van het eerste jaar hbo (propedeuse) toelating geeft tot het wo. Havo en vwo-leerlingen hebben een profiel gekozen. Voor sommige opleidingen is een bepaalde profiel vereist. Andere, zoals dans of sport en bewegen, vragen speciale vaardigheden die de opleiding zelf vaststelt. Soms kunnen studies vrijstelling geven van vakken die mensen al in een voorgaande opleiding met goed resultaat hebben afgesloten.

Numerus fixus
Sommige opleidingen in het hoger onderwijs kennen een numerus fixus. Bijvoorbeeld geneeskunde, tandheelkunde, journalistiek of fysiotherapie. Dat betekent dat het aantal studenten aan een maximum gebonden is. Bijvoorbeeld omdat een opleiding maar een beperkt aantal plaatsen heeft voor studenten. Wie die plaatsen krijgen, mogen zulke numerus-fixusopleidingen voor een deel zelf beslissen. De rest gaat via landelijke loting in het wo of per instelling in het hbo. Hoe hoger het gemiddelde eindexamencijfer, des te groter de kans van toelating. Een gemiddelde van een 8 of hoger geeft automatisch toelating.

Er zijn mensen die graag willen studeren in het hoger onderwijs, maar geen goede vooropleiding hebben. Zijn ze achtien jaar en ouder, dan kunnen ze aan de Open Universiteit studeren. Voor de Open Universiteit gelden geen toelatingseisen. Zijn ze eenentwintig jaar en ouder, dan kunnen ze ook een zogenaamd colloquium doctum afleggen. Dit is een toelatingsonderzoek dat een onderwijsinstelling zelf afneemt.

Sinds september 2002 kent het Nederlandse hoger onderwijs een bachelor-masterstructuur (BaMa). De graad van bachelor ontvangen studenten als ze een bacheloropleiding in het hbo (4 jaar voltijdse studie) of in het wo (3 jaar voltijdse studie) met succes afsluiten. Met de hbo- bachelorgraad kun je een beroep uitoefenen. In de regel zullen hbo-bachelors dan ook de arbeidsmarkt op gaan. Als ze dat willen, kunnen ze een masteropleiding in het hbo of het wo gaan volgen.

WO-masteropleiding
Een wo-bachelor is bedoeld om door te stromen naar een wo-masteropleiding. Een afgeronde wo-bachelor geeft recht op toelating tot tenminste één wo-masteropleiding. Als studenten de masteropleiding met succes doorlopen, kunnen ze zich master noemen. In plaats van de nieuwe bachelor- en mastergraden mogen afgestudeerden afhankelijk van de studierichting ook een van de traditionele Nederlandse titels gebruiken: doctorandus (drs.), meester (mr.), ingenieur (ir.), ingenieur (ing.) of baccalaureus (bc). Ook andere Europese landen gaan voor een BaMa-stelsel. Zo zijn opleidingen internationaal vergelijkbaar en kunnen studenten makkelijker geheel of gedeeltelijk in een ander Europees land studeren.

Naast de gewone masteropleidingen bestaan er zogenaamde postinitiële masteropleidingen. Dit zijn commerciële opleidingen. Ze zijn bedoeld voor studenten die al een hogeronderwijsopleiding (hbo-bachelor of wo-master) hebben afgerond. Een bekend voorbeeld is de Master of Business Administration (MBA).

Mensen met een masterdiploma (wo, hbo of postinitieel) kunnen promoveren aan een universiteit. Daarvoor moeten ze onderzoek doen en een proefschrift schrijven. Als ze dat gedaan hebben, krijgen ze een doctorstitel. Ze mogen dan dr. voor hun naam zetten.

Bijna alle opleidingen in het hoger onderwijs hebben al een bachelor-masterstructuur. Per jaar kan een student 60 studiepunten halen (1 studiepunt staat voor 28 uur studie). Het hoger beroepsonderwijs (hbo) sluit af met een bachelorsgraad. Daarvoor zijn 240 studiepunten of 4 voltijdse studiejaren nodig. Op het gebied van zorg zijn er ook hbo-masteropleidingen.

In het wetenschappelijk onderwijs volgen studenten: een bachelorfase van 180 studiepunten (gelijk aan 3 jaar voltijdse studie) en een masterfase van gemiddeld 60 studiepunten (gelijk aan 1 jaar voltijdse studie); sommige studies duren langer; bijvoorbeeld geneeskunde, tandheelkunde en sommige bèta- en techniekopleidingen.

Lees meer over:
Basisonderwijs
Voortgezet onderwijs
MBO-opleidingen
HBO-opleidingen

Bachelor-Master
Wetenschappelijk onderwijs

Het vinden van de juiste opleiding is erg eenvoudig met het overzicht hieronder. Bijna alle opleidingen zijn ook als thuisstudie te volgen.

MBO opleidingen
MBO Apothekers-assistent
MBO Helpende Welzijn
MBO Kortdurende Zorg
Commercieel administratief medewerker
Boekhoudkundig medewerker
Dierenartsassistent
Dierenverzorging
MBO Kraamverzorging
MBO Bedrijfsadministratie
Schoonheidsspecialiste
 Toon alle opleidingen

Bacheloropleidingen
Post Bachelor Management

Gezondheidszorg
Homeopathie
Gezondheidszorg
Diergeneeskundige kennis
Medische basiskennis
Natuurlijk genezen
Voedingsleer
 Toon alle opleidingen

Psychologie
Kinderpsychologie
Cursus Psychologie NHA
Basisopleiding Coaching
Parapsychologie
Psychologie en gezondheid
Masterclass Psychologisch Kapitaalmanagement
 Toon alle opleidingen

Pedagogiek
Inleiding pedagogiek
SPW4- Woonbegeleiding
Cursus PPA II
SPW4- Activiteitenbegeleiding
HBO Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH)
SPW3–Gehandicaptenzorg
 Toon alle opleidingen

Techniek
HBO Werktuigbouwkunde Deeltijd
Techniek opleidingen
Autokennis
HBO Elektrotechniek Deeltijd
Applied Science
Masterclass Transitiemanagement

Taalstudies
HBO Zakelijk Engels
Pools
Spaans voor gevorderden
Turks
MBO Zakelijk Duits
Duits
 Toon alle opleidingen

MBA
Cursus MBA
Best. informatievoorziening
NTI University
Parttime MBA in 2 jaar tip!
Gratis MBA-informatiepakket

Projectmanagement
Masterclass Management van beleidsonderzoek
Masterclass Procesmanagement
Bouwprojectmanagement
Planning en organisatie
IT Projectmanagement Advance (ITPMA)
Projectmanagement
 Toon alle opleidingen

Management
Middle management
Basiskennis management
Hoger management
Management opleidingen
Personeelsmanagement
Bekwaam leidinggeven
 Toon alle opleidingen

Management Support
Receptioniste telefoniste
Cursus rapporteren
Taalvaardigheid
Office management
Cursus Managementassistent
Secretariele cursussen
 Toon alle opleidingen

Overheid en non-profit
Opsporingsambtenaar
Sociaal Dienstverlener
Masterclass Professionalisering Charitatief Bestuur
Ketenregie in het publiek-maatschappelijke domein

Bedrijfsprocessen
Medewerker logisitiek
Basisveiligheid
Logistiek management
Masterclass Methoden en technieken van beleidsonderzoek
Masterclass Perspectieven op verantwoord beleidsonderzoek
Magazijnbeheer
 Toon alle opleidingen

Bedrijfskunde
HEAO Bedrijfseconomie
Internationale Bedrijfskunde
Succesvol ondernemen
HBO Bedrijfskunde
HBO Bedrijfskundige Informatica Deeltijd
Technische bedrijfskunde

Informatica
Computercursussen
Praktisch Office-gebruik
iTracks Academy
Praktisch Word-gebruik
Comptia A+
Comptia Network+
 Toon alle opleidingen

HBO opleidingen
HBO Operations Management
Applied Science
HBO Accountancy
SPD Bedrijfsadministratie
HBO Credit management
HBO Bedrijfskunde
HBO Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH)
HBO-Rechten Deeltijd
HEAO Management, Economie en Recht
Juridische opleidingen
 Toon alle opleidingen

Masteropleidingen
Masterclass Risicomanagement
University opleidingen
Mastercourse Beleidsonderzoek

Communicatie opleidingen
Leergang Informatiemanagement en documentmanagement
Cursus PR en communicatie
Webpage designer
Journalistiek en nieuwe media
Promotion Management
Effectieve bedrijfscorespondentie
 Toon alle opleidingen

Marketing en Reclame
Creatief schrijven
Schrijven voor het web
Marketing en verkoop
Marketingassistent
webdesign
Marketing detailhandel
 Toon alle opleidingen

NIMA opleidingen
NIMA Communicatie (NHA)
NIMA Marketing A (NHA)
NIMA Marketing B (NHA)

Makelaardij en vastgoed
Makelaardij opleidingen
Opleiding WFT Levensverzekeringen
Makelaar taxateur
Cursus Makelaardij OG
Verzekeringen

Personeelsmanagement
P&O-opleidingen
Cursus Intercedent
Masterclass Psychologisch kapitaalmanagement
Cursus personeelsmanager
Medew. personeelszaken
Personeelszaken
 Toon alle opleidingen

Opleiding en ontwikkeling
HBO Leraar Basisonderwijs (Pabo) Deeltijd
Onderwijsassistent
MBO Onderwijsassistent
MBO Basisonderwijs
SPW3 Basisonderwijs
HBO Lerarenopleidingen
 Toon alle opleidingen

Coaching
Workshop coaching
Balans in werk en leven
Sport en bewegingsleider
Life Coach

Persoonlijke effecitiviteit
Hovo, onderwijs voor 50 plussers
Hora est! Op weg naar een promotievoorstel
Persoonlijkheidsleer
Fit en gezond leven
Cursus Yoga
Cursus stresshantering
 Toon alle opleidingen

Sales en klantgerichtheid
Verkooptechnieken
AOV startend ondernemer
MBO Commercieel med.
Succesvol verkopen
Verkoop opleidingen
Cursus Inkoper
 Toon alle opleidingen

Financieel Economisch
Basiskennis boekhouden
Basiskennis boekhouden (BKB)
HEAO Bedrijfseconomie
Cursus beleggen
Basiskennis calculatie
Mastercourse Energy finance
 Toon alle opleidingen

Administratie en financien
Praktijkdiploma boekhouden
Secretaresse
Medew. debiteurenbeheer
Administratief assistent
Financiele administratie
Loonadministratie
 Toon alle opleidingen

Overige cursussen
Fotografie
Fotografie
Cursus kalligrafie
Tekenen en schilderen
Dierenverzorging
VMBO biologie
Huis en tuin cursussen
 Toon alle opleidingen




Toevoegen aan favorieten
Plaats nu je CV online
Populaire opleidingen

Gezondheidszorg

Marketing/communicatie

Psychologie

Administratie en economie

ALLE OPLEIDINGEN